МОМИЧЕТА И МОМЧЕТА МЕРИХА СИЛИ В ПЛУВНИ СЪСТЕЗАНИЯ И ПРЕЗ ЮЛИ

И през месец юли плувният комплекс до СОУ „Иван Вазов“ в Плевен организира поредица отсъстезания – кръгове от детско-юношеския плувен турниручилища „Европа”Постиженията отнадпреварите са определящи и за включване на най-добре представилите се в плувния отбор наПлевен – „Инвиктус”Подробности за надпреварите през изминалия месец научихме от КирилБъчваров – треньор по плуване и председател на плувен клуб „Инвиктус”Организатор на детско-юношеския плувен турнир са плувен клуб „Инвиктус“училища „Европа” – Плевен и Аква центърътв града с концесионер Александър ВанковПрез юли се проведоха два от кръговете на турнира замомичета и момчета – втори кръг за родените 2002 – 2003 г. и трети кръг за родените 2006 +г.

 

В надпреварата за родените 2002 – 2003 г. се включиха 10 участници при момчетата и 14 при момичетата. При момчетата челната тройка оформиха Петър Петров, Никола Ненков и Николай Иванов. При момичетата в тази възрастова група с най-добро време се представи Пламена Иванова, следвана на секунда време от Ива Кирова и Ина Накова.

 

В надпреварата за родените 2006 година участниците бяха много повече – 31 при момчетата и 21 при момичетата. При първите с най-добър резултат финишира Кристиян Маринов, следван от Радо Стойчев и Алекс Найденов. При момичетата с най-добро време е Преслава Вангелова, следват я Наталия Николова и Божидара Тотева.Следващите кръгове от турнира предстоят през септември, информира Кирил Бъчваров.

 

Целта на детско-юношеския плувен турниручилища „Европа” е да подпомогне развитието на плувните спортове в Плевен и да мотивира децата да развиват плувните си умения и да спортуват като цяло. Участниците в турнира са родени от 2002 до 2006 година вкл., разпределени в 3 възрастови групи – Възрастова група А за родени 2006 + година, Възрастова група Б за родени 2004 г. и 2005 г. и Възрастова група В за родени 2002 и 2003 г. Момичета и момчета се състезават отделно.

Турнирът се провежда от януари до  септември, по 3 състезания за всяка възрастова група, или общо 18 състезания. Индивидуалните постижения от всяко състезание се регистрират в низходящ ред. Точки получават всички състезатели – 16 точки за 1 място, 15 точки за 2 място, 14 за 3 място и т.н. до 1 т. за 16 място и надолу.

Наградите са съответно грамоти за всички участници, медали за 1, 2 и 3 място, месечни карти за 8 посещения за класираните на 1-во място момче и момиче. Наградата за целия турнир е персонални стипендии за една учебна година в Училища „Европа” за момичето и момчето, събрали най-много точки.

 

За плувен клуб „Инвиктус“

Плувен клуб „Инвиктус“, името на който в превод от латински означава „Непобедим“, съществува официално в Плевен едва от 5 януари тази година. „Идеята на клуба е да развиваме плуването като спорт в Плевен и съответно да мотивираме децата да спортуват. Плуването е спорт, който дава и учи на много неща, сред тях са дисциплина и състезателен дух“, споделя Кирил Бъчваров, който освен управител на клуба е и негов основател и един от треньорите в него. Към момента част от представителния отбор на „Инвиктус“ за републикански състезания са около 40 деца, като целта е техният брой да се увеличава. Всички треньори към клуба са доказани професионалисти. Освен Кирил Бъчваров това са Ваня Балтакова, Мая Цветанова, Иван Летов и Николай Христов. Консултант към клуба е Веско Тонов – бивш национал и републикански шампион по плуване, както и национален рекордьор на дисциплини свободен стил и делфин. Заниманията по плуване се водят в новия плувен комплекс на Плевен, на който управител е Александър Ванков.

Млади плувци от Плевен трупат опит и успехи

Inviktus

Деца от плувен клуб „Инвиктус“ – гр. Плевен с председател Кирил Бъчваров защитиха достойночестта на клуба и на Плевен в три състезателни категории, провели се през месец юни.

 

В Категория „Златна рибка“

за родени 2006 – 2005 година,

провела се от 5 до 7 юни в к-с Приморски, Варна, плевенският плувен клуб бе представен от 6 състезатели – Кристина Филипова /2005 г./, Преслава Вангелова /2006 г./, Стилиян Иванов /2005 г./, Кристиян Маринов /2006 г./, Никола Петков /2005 г./ и Радо Стойчев /2006 г./. Въпреки нелекатаконкуренция момичетата и момчетата на Плевен достойно защитиха името на клуба и града. Кристина Филипова например успя да се класира 52-ра от 174 деца на 200 м св. стил с време3:14.67. Тя зае и 50-о място от 101 участници на 50 м гръб и 37 място от 93 състезатели на 50 м бруст.

 

В Категория „Весел делфин“

за родени 2004 година,

провело се от 12 до 14 юни в Сандански, участваха 6 представители на плувен клуб „Инвиктус“ – Плевен. С конкуренцията се справиха Ванина Йорданова, Виктория Дикова, Бояна Събчева, Ангелина Чернева, Илия Данов и Мартин Лазаров

 

В категория „Деца“

за родени 2003 година,

състояла се от 19 до 21 юни в к-с Диана в София, честта на клуба и на Плевен защитаваха Ина Накова и Ивайло Парчев.

И в трите надпревари плевенските плувци показаха, че въпреки невръстната възраст на клуба ни по плуване могат да бъдат достойна конкуренция и на клубове – ветерани в този спорт.

 

За плувен клуб „Инвиктус

Плувен клуб „Инвиктус“, името на който в превод от латински означава „Непобедим“, съществува официално в Плевен едва от 5 януари тази година. „Идеята на клуба е да развиваме плуването като спорт в Плевен и съответно да мотивираме децата да спортуват. Плуването е спорт, който дава и учи на много неща, сред тях са дисциплина и състезателен дух“, споделя Кирил Бъчваров, който освен управител на клуба е и негов основател и един от треньорите в него. Към момента част от „Инвиктус“ са около 40 плувци. С децата, които тренират към клуба, се занимават петима треньори, всичките доказани професионалисти. Освен Кирил Бъчваров това са Ваня Балтакова, Мая Цветанова, Иван Летов и Николай Христов. Консултант към клуба е Веско Тонов – бивш национал и републикански шампион по плуване, както и национален рекордьор на дисциплини свободен стил (кроул) и делфин (бътерфлай).

Заниманията по плуване се водят на новия плувен комплекс в Плевен, до СОУ „Иван Вазов“. Децата, които се подготвят за републикански състезания, тренират по възможност всеки делничен ден, като графикът на тренировките се съобразява и с останалите им ангажименти в училище и школи. Клубът е отворен и за нови попълнения.

„От заниманията ни с децата мога да кажа, че в Плевен имаме много млади надежди, които имат бъдеще като състезатели по плуване. Такива са всичките ни плувци, които участваха от името на Плувен клуб „Инвиктус“ и Плевен в трите състезателни категории през юни. Всяко едно от децата в клуба има потенциал, затова работим усилено с тях“, разказва още Кирил Бъчваров, който не крие, че една от мечтите му е да възроди плуването като спорт в Плевен. Използваме разговора ни с Кирил, за да разберем и за предстоящи състезания по плуване това лято в Плевен, а и за участието на плевенски плувци в надпревари в страната.

През изминалата седмица в к-с Дианабад в столицата се е провела състезателната категория за юноши и девойки – младша възраст, където Плевен отново е имал своите представители – 3 момичета и 4 момчета. В средата на юли отново там е състезателната категория за юноши и девойки – старша възраст, където Плевен ще участва с трима състезатели.

В Плевен предстоящите състезания са само след около седмица – на 4 и 5 юли. Първият състезателен ден е за родените 2002 – 2003 г., а вторият – за родените 2006 г. и по-малките от тях. Състезанията в Плевен се организират с финансовата подкрепа на Училища „Европа“.

Защо е важно да се храним правилно

Основата на здравословното хранене е консумирането на здравословна храна.

Хранене в границите на здравословното включва осигуряването на оптимален прием на вещества за функционирането на тялото без предозиране или хроничен недостиг, както и избягване консумацията на токсични вещества.

 

Здравословният процес на хранене включва пет основни групи условия диетата ви да бъде здравословна.

Фактор 1-ви: Достатъчност на хранителните вещества;

Фактор 2-ри: Разнообразие в храненето;

Фактор 3-ти: Калории и засищащият ефект на храната, както и връзката „глад-хранене“;

Фактор 4-ти: Чистота на храната – отсъствие на бързи и бавни токсини;

Фактор 5-ти: Кулинарна обработка.

 

Разгледано по този начин, означава, че може да приемате достатъчно микро- и макронутриенти, но да се храните еднообразно, което да създаде психологически дискомфорт, понеже полезното за тялото в повечето случаи ощетява „вкуса“.

Може калориите ви да са точно колкото искате, но количествата храна да са твърде малко по грамаж и гладът да ви тормози регулярно.

И макар това да е естествено, е и неприятно. Не на последно място, може да се храните с прекрасна БИО храна, но да я разрушите с тефлоновия тиган или препържване на мазнината й. Може да ядете страхотен многозърнест хляб, но препичането му ще намали ползите му.

Нещата са комплексни и няма само един правилен.